Bloatware van je smartphone verwijderen

Wanneer je een nieuwe smartphone koopt staan hier een hoop apps en programma’s op geïnstalleerd. Dit noem je ook wel bloatware, een samenvatting van bloated en software. Misschien heb je geprobeerd om deze apps en programma’s te verwijderen. Je zult merken dat dit niet zomaar gaat. Het enige dat je kunt doen is de betreffende app uitschakelen. Toch is het beter om hem helemaal te verwijderen want dit bespaart je enorm veel geheugen.

Hebben alle smartphones bloatware?

Om kort te zijn: ja, alle smartphones worden geleverd met bloatware. De één meer dan de ander. Welke apps en programma’s standaard op het toestel staan is afhankelijk van de fabrikant. Deze maakt de keuze voor de programma’s die op het toestel worden geïnstalleerd.

Apple smartphones (iPhones) hebben over het algemeen minder bloatware dan Android smartphones. Apple probeert het een beetje te beperken.

Ook Google smartphones hebben beduidend minder bloatware dan bijvoorbeeld Samsung toestellen. Je zou ook eens bij One smartphones kunnen kijken, daar zitten niet te veel extra programma’s op.

Niet waar: iPhones hebben geen bloatware

Sommigen beweren dat iPhones helemaal geen bloatware hebben. Dit klopt niet want alle iPhones worden geleverd met een aantal apps. Het is wel zo dat de hoeveelheid apps en programma’s minder is dan op veel Android smartphones.

Bloatware verwijderen van je Android smartphone

Wil je geen overbodige software op je smartphone? Hoewel het verwijderen van bloatware niet direct lukt zijn er wel wat trucjes om er vanaf te komen.

Bekende voorbeelden van bloatware op Android smartphones:

  • Facebook en Instagram
  • Gmail van Google
  • Apps die je niet gebruikt maar wel meldingen geven

Het vervelende aan bloatware is dat het geheugen in beslag neemt. Hierdoor werkt je smartphone trager of niet goed. Ook verliest de batterij wat sneller aan percentage. Hierdoor moet je hem vaker opladen. Bovendien kan bloatware de aandacht afleiden omdat je vaak meldingen ontvangen ligt.

Verwijderen van bloatware op Android smartphones

  • Open de instellingen app op je smartphone
  • Ga naar het gedeelte Apps
  • Verwijder de apps die je niet nodig hebt

Is het echt zo eenvoudig? Voor de meeste apps wel. Toch zijn sommige apps niet te verwijderen, vooral wanneer ze door de fabrikant zijn geïnstalleerd. In dit geval moet je de app dwingen om te stoppen.

  • Open de instellingen op je smartphone
  • Tik op Apps
  • Tik op de app die je wil laten stoppen
  • Tik onderaan het scherm op Gedwongen stoppen

Bloatware verwijderen door hem te rooten

Wil je alle overtollige bloatware verwijderen? Dan moet je de smartphone rooten. Hiermee krijg je de rechten om applicaties te verwijderen. Rooten moet je alleen doen wanneer er geen garantie meer op je smartphone zit. wanneer je het toestel root dan vervalt namelijk de fabrieksgarantie.

Je Android smartphone rooten brengt altijd risico’s met zich mee. Het maakt je smartphone mogelijk kwetsbaar. Je hebt Android-rootsoftware nodig en niet alle software is betrouwbaar.

Bloatware verwijderen van Android tablets

Om bloatware te verwijderen van een Android tablet doorloop je dezelfde stappen als hierboven. Een Android tablet werkt namelijk op dezelfde wijze als een Android smartphone.

Bloatware van een iPhone verwijderen

Ook iPhones worden geleverd met vooraf geïnstalleerde bloatware. Dit heeft zijn invloed op de prestaties van de telefoon. Ook maakt het inbreuk op je privacy. bloatware verwijderen blijkt ook bij een iPhone niet zo makkelijk te zijn. Je merkt dat de app zich niet zomaar laat verwijderen. Zelfs wanneer je denkt dat de app weg is, verschijnt hij weer opnieuw in de lijst met apps.

Het iOS besturingssysteem van Apple is goed beveiligd. Dit maakt dat je heel moeilijk bloatware van een iPhone kunt halen. Probeer het op de volgende manier:

  • Ga naar instellingen
  • Ga naar algemeen
  • Tik op iPhone opslag
  • Tik op de app die je wil verwijderen
  • Kies voor ‘App offloaden’ of ‘App verwijderen’.

Wanneer je kiest voor App verwijderen dan wordt de app volledig weggehaald. Kies je alleen voor offloaden dan maak je ruimte op je iPhone vrij maar de app blijft behouden.

Helaas maar waar: wanneer je voor App verwijderen kiest blijkt deze doodleuk terug te komen. Net alsof het onkruid is. De enige oplossing hiervoor is iPhone-jailbreaking. Dit is vergelijkbaar met een Android smartphone rooten. Je krijgt dan wel rechten over het verwijderen van de apps maar het maakt je toestel ook kwetsbaar en minder stabiel.

Welke app verwijdert alle bloatware?

Er is geen applicatie die alle bloatware automatisch verwijdert. AVG heeft wel een bloatware remover die helpt bij het opsporen van oude apps en programma’s. Vervolgens kun je deze handmatig verwijderen.

Ondanks de goede ervaringen met dit AVG programma blijven sommigen apps toch nog staan. bloatware is hardnekkiger dan je denkt.

Verwijder regelmatig ongebruikte apps

Aan bloatware kun je niet altijd wat doen, behalve voor een nieuwe smartphone kiezen die niet teveel geïnstalleerde apps heeft. Wil je dat jouw smartphone lekker snel blijft? Verwijder dan regelmatig apps die je niet gebruikt.

Vaak installeer je een app om hem uit te proberen maar ben je er niet tevreden over. Zorg dat je deze app direct weer verwijdert. Zo blijft je smartphone veilig en schoon. Dit merk je zeker aan de prestaties en de batterijduur.

Plaats een reactie