Android laadt langzaam op

Merk je dat je Android telefoon of tablet langzaam oplaadt? Hier zijn verschillende oorzaken voor te vinden. Bijvoorbeeld een smartphone die het snelladen niet ondersteunt, of je gebruikt de verkeerde oplader. Natuurlijk kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Ondersteuning voor snelladen

Steeds meer smartphones ondersteunen het snelladen. Toch is dit niet zo gebruikelijk als gedacht. Met name goedkope modellen hebben deze ondersteuning nog niet. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung A54 uit 2023. Een prima model met veel functionaliteiten maar het kan niet snelladen.

Bij een nieuwe Android kopen moet je er dus niet vanuit gaan dat hij snel kan opladen. Kijk altijd goed naar de specificaties.

Hoe weet je of jouw smartphone geschikt is voor snel opladen? Dit zie je wanneer je de smartphone aan een snellader legt. Op je scherm verschijnt de melding ‘snel opladen’, of iets vergelijkbaars. Zie je niks verschijnen maar begint de smartphone gewoon met opladen, dan heb je geen ondersteuning voor snelladen. Óf je gebruikt geen snellader.

 Een snellader versus een normale oplader

Een normale oplader heeft een gemiddeld vermogen van 12 watt. Het kost gemiddeld twee tot drie uur om je smartphone op te laden. Een snellader heeft een vermogen van 18 watt, soms ook meer. Je smartphone is in maximaal anderhalf uur opgeladen. Met de meest moderne snelladers kan dit zelfs in een uurtje tijd.

Het is belangrijk om te weten dat snelladen in het begin ontzettend snel gaat. Hierna gaat het langzamer. Vind je dat je Android langzaam oplaadt, kijk dan hoe vol de batterij al is. Hoe voller hoe meer de laadsnelheid terugzakt.

Android laadt langzaam op door gebruik tijdens het laden

Kan je geen minuut van je smartphone afblijven, zelfs niet wanneer hij aan het opladen is? Wanneer je het toestel tijdens het opladen gebruikt heeft het gevolgen voor de laadsnelheid. Je Android smartphone zal in dit geval een stuk langzamer opladen.

De oplossing hiervoor is eenvoudig: gebruik de smartphone niet terwijl hij aan de laadkabel hangt. Probeer even wat anders te doen. Wil je wel op social media kijken en WhatsAppberichten sturen? Gelukkig kan dit ook via je pc, laptop of tablet. Je hoeft dus niet volledig van het internet te verdwijnen. Veel apps met bijbehorende accounts op je smartphone kun je ook aan je PC, laptop of tablet koppelen. Zo blijf je altijd verbonden.

Draadloos opladen zorgt ook voor problemen

Misschien heb je een smartphone die draadloos kan opladen. Hartstikke handig want je zit niet aan kabeltjes vast. Een nadeel hiervan is dat draadloos opladen in veel gevallen wat langzamer gaat. Vooral wanneer zich objecten tussen de smartphone en de oplader bevinden.

Haal de smartphone uit zijn hoesje en leg hem dan pas op de draadloze oplader. Grote kans dat de laadsnelheid hiermee omhoog gaat. Toch zie je vaak dat bekabeld opladen sneller gaat dan de draadloze optie. Probeer het maar eens uit.

Niet de hele dag opladen

Je Android laadt langzaam op? Misschien doe je dit omdat de batterij snel leegloopt. Waar de allereerste smartphones makkelijk een week met een batterij konden doen, zie je bij moderne smartphones dat ze na een halve dag al leeg zijn.

Enerzijds komt dit door de nieuwste apps en functionaliteiten die veel van de batterij vragen. Aan de andere kant zijn we ook meer gebruik van smartphones gaan maken. Sommige mensen zijn er de hele dag mee bezig. Dit zorgt ervoor dat de batterij snel leegloopt.

Hierdoor ben je geneigd om het toestel de hele dag door op te laden. Doe dit niet want het verkort de levensduur van de batterij.

Gebruik de juiste adapter

Helaas worden niet alle smartphones nog met een adapter (oplader) geleverd. Dit is bedoeld om de overproductie van adapters terug te dringen. Zit er wel een adapter bij, gebruik deze dan. Moet je een adapter kopen kies dan voor de originele. Bijvoorbeeld voor een Samsung smartphone kies je een Samsung oplader.

Het is niet erg om een Samsung oplader voor een Oppo smartphone te gebruiken. Dit komt omdat Samsung kwalitatief beter is dan Oppo. Maar gebruik geen Oppo oplader voor je Samsung smartphone.

Wees voorzichtig met goedkope namaak adapters. Die vind je vooral in Aziatische webshops. Daarnaast worden ze ook via Nederlandse webshops en winkels aangeboden. Een namaak adapter herken je vooral aan de zeer goedkope prijs. Soms staat hier het Samsung logo op, of het logo van mijn andere bekend merk. Dit kan zomaar nep zijn.

Koop een adapter alleen in een betrouwbare webshop of via de winkel van een provider, zoals Odido of Vodafone.

Zet de smartphone in de vliegtuigstand of helemaal uit

Je wil 24 uur per dag bereikbaar zijn. Is dit wel nodig? Die anderhalf uur per dag dat je snellaadt, kun je best even zonder smartphone. Voordat je de telefoon aan de oplader legt zet je hem in de vliegtuigstand. Hiermee is het toestel niet verbonden met wifi of 4G. Dit kost minder energie waardoor dit de laadsnelheid ten goede komt.

Doe jezelf een plezier en zet de smartphone tijdens het opladen helemaal uit. Dit voorkomt dat je geneigd bent om toch nog even op je smartphone te kijken. Een smartphone die helemaal is uitgeschakeld zal op zijn allersnelst opladen.

De oplaadpoort schoonmaken

Soms komt het voor dat je smartphone de ene keer wel en de andere keer niet oplaadt. Of dat je merkt dat er onderbrekingen plaatsvinden. Dit ontstaat vaak doordat zand en ander veel zich in de oplaadpoort bevindt. Dit bemoeilijkt het opladen en dan voor vertragingen zorgen.

De oplaadpoort schoonmaken? Vaak wordt geadviseerd om dit met een tandenstoker te doen. Het nadeel van deze methode is dat je vuil vaak dieper naar binnen duwt in plaats van dat het loskomt. Het beste kun je een luchtcompressor gebruiken. Hiermee verwijder je moeiteloos zand, stof en ander vuil.

Heb je geen luchtcompressor, koop dan een luchtspray. Dit is ook wel verkrijgbaar als anti stofspray. Zo’n spuitbus is niet alleen handig voor het schoonmaken van de oplaadpoort maar ook voor (elektrische) onderdelen van je PC, laptop, vitale camera en andere apparaten.